ASAYİŞ Haber Girişi : 24 Şubat 2017 13:13

Kars'ın Darbeci Subaylarına İstenen Ceza Belli Oldu

Kars'ın Darbeci Subaylarına İstenen Ceza Belli Oldu
Kars'ta 15 Temmuz FETÖ Askeri Darbe teşebbüsüne ilişkin olarak, sıkıyönetim emirlerini uygulayan ve yöneten aralarında eski Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı'nında bulunduğu 17 üst düzey rütbeli asker için hazırlanan iddianame kabul edildi.
Kars Güncel-Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ilk iddianamede, sözde "sıkıyönetim komutanı" 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı ve "ana kademe"yi oluşturan 17 sanık hakkında, "Anayasayı ihlal, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Hazırlanan 130 sayfalık iddianame Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 

İddianamede, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ortaya çıkışı, devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması, darbe, kalkışma ve FETÖ/PDY bağlantısı ilişkin bilgiler aktarılarak, bu yapılanmanın cebir, şiddet ve diğer hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına alma, zaafa uğratma, yönlendirme, alternatif bir otorite olarak ortaya çıkma ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahlı terör örgütü olduğu vurgulandı.

- Partigöç imzasıyla "Harekat Yıldırım" mesajı

Sıkıyönetim direktifinin, Personel Planlama Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç tarafından "Harekat Yıldırım" adı altında, "Yurtta Sulh Konseyi Başkanı" imzasıyla Kars'a gönderildiği belirtilen iddianamede, buna göre Avcı'nın Kars'ta "sıkıyönetim komutanı" olarak görevlendirildiği kaydedildi.

Avcı'nın emniyette tedbirlerin alınması için tabur komutanları ve kurmay başkanını tugaya çağırdığı ifade edilen iddianamede, gelen komutanlarla toplantı gerçekleştiren Avcı ve Kurmay Başkanı Yarbay Serkan Polat'ın daha sonra görevlendirme yaptığı anlatıldı.

- Kurmay başkanından "ez geç" talimatı

İddianamede, darbe teşebbüsü sırasında Kurmay Başkanı Polat ile kendilerini engellemeye çalışan komiser arasında geçen diyaloğa da yer verildi.

Komiser tarafından sakin olmaları yönünde ihtar edilen darbeci komutan Polat'ın, "Bu iş bitti komiser çekilin" dediği aktarılan iddianamede, yine aynı zamanda tankı kullanan askere de "ez geç şunları, ez geç" talimatı verdiği ve askerlere de "Alın bunları sarın etraflarını. Gözaltı yapın hepsini" dediği savunuldu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.