KARS Haber Girişi : 14 Mart 2017 21:59

Kars Türkiye'de Bir İlke İmza Attı

Kars Türkiye'de Bir İlke İmza Attı
Türkiye'de ilk kez bir Sivil Meclis Girişimi Kars'ta yapıldı.
Kars Güncel-KARS MECLİSİNİN AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI AV. MEHMET UÇUM YAPTI

-UÇUM: KARS MECLİSİ ETKİLİ OLMAK İSTİYORSA AHMET ARSLAN İSMİNDE BİÇİMLEŞEN KARS'IN BU SİYASİ GÜCÜNÜ DE KULLANABİLMEYİ, DEĞERLENDİRMEYİ BAŞARABİLMELİDİR

Kafkas Haber Ajansı Özel Haberiyle duyurduğu Kars'ta kurulan 'Kars Meclisi' Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu oluşumla kendi bünyesinde oluşturduğu Kamu Meclisi, Gençlik Meclisi, Dernekler Meclisi, Esnaf Meclisi, Kadın Meclisi, İlçe Meclisleri ve Çocuk Meclisi ile Kars'a gelecek hizmetlere zemin hazırlaması adına çalışmalar yürütülmesi hedefleniyor.

Kars'ın birleştirici gücü olması amacıyla kurulan 'İl Meclisi'nin başkanlığını 'Kars Sevdalısı' kalıbıyla bütünleşmiş olan Burhan Alibeyoğlu yapıyor. Kars İl Meclisi Onursal Başkanlığını ise Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum yapacak.

Av. Mehmet Uçum bugün de Kars Meclisinin açılışını yapmak için Kars'a geldi. İmparator Düğün Salonu'ndaki açılışa Av. Mehmet Uçum'un yanında AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Bedel, Kars İl Meclisi Başkanı Burhan Alibeyoğlu, AK Parti Kars Milletvekili Adayı Suat Ögel, MHP Kars Milletvekili Adayı Murat Sağlam, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday, işadamları, STK temsilcileri ve bazı daire amirleri ise Kars Meclisi yönetimi ve üyeleri katıldı.

AMAÇ; BİRLİK VE BERABERLİĞİ PEKİŞTİRMEK

Kars İl Meclisi Başkanı Burhan Alibeyoğlu, amaçlarının birlik ve bütünlükten yana ayrışmacılıktan uzak, STK'lar ve kuruluşlar arasındaki diyalogu artırmak ve kuvvetlendirmek, kentin ihtiyaçlarının çözüme kavuşturulması noktasında etkin görev almak olduğunu söyledi. Kars İl Meclisi'nin onursal başkanlığına getirilen Av. Mehmet Uçum'a da açılışa katıldığı için teşekkür eden Burhan Alibeyoğlu, "Şehrimizde ve günümüzde ülkemizde bile bir takım sıkıntılarımız var. Birlik ve beraberliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var. Bizim bizden başka kimsemizin olmadığını zaten biliyoruz. Her şeyi devletten beslemek de doğru değil. Biz bu misyonu üstlendik, kardeşlerimizle birlikte. Bu oluşumda hep beraber olalım dedik ve bu oluşumu kurmaya karar verdik. Bunda da emeği geçen sayın Başdanışmanız Mehmet Uçum'a ayrıca teşekkür ediyor ve saygılarımı sünüyorum. Kardeşlerimizi bir araya toplayıp kalenin zirvesinde Kürdüyle, Terekemesiyle, Yerlisiyle, Azerisiyle, Karadenizli kardeşlerimizle el ele, gönül gönüle dostluğumuzu pekiştirmek istiyoruz; asıl amacımız bu. Allah bizi bu yolda utandırmasın. İnşallah çalışmalarınızda bütün hemşehrilerimizin tabii ki oluşumunda yanımızda olmasını temenni ediyoruz." dedi.

KARS MECLİSİ FİKRİ BEN KARS'TA ADAY OLDUĞUM DÖNEMDE GÜNDEME GETİRDİĞİM BİR ÖNERİYDİ

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Av. Mehmet Uçum da, "Kars Meclisi fikri ben Kars'ta aday olduğum dönemde gündeme getirdiğim bir öneriydi. Vekil seçildikten sonra da sivil meclisler çalışma esaslarını yazdık. Umuyorum ki bu oluşum bu çalışma esasları gözetilerek yapılmıştır. Kars Meclisi Kars Meclisi fikrinin esasında şehrin sivil iradesinin hem siyasi süreçlerde hem de eğitimlerde kendisini ifade edebilecek mecra olmasıdır, esasî budur. Kars Meclisi fikrinde farklılıklar değil şehrin bütünlüğü temel ilkedir. Kars Meclisi fikrimde sivil gruplar arasındaki çekişmeler değil, Kars iradesinin bütünlüğü esastır. Kars Meclisi fikri hiçbir zaman hiçbir biçimde siyasi rekabetin demokratik siyasi rekabetteki karşılıklı yaklaşımların bir zemini olmamalıdır. Hiç kimse bu meclisin pozisyonel siyaset için veya belli bir siyasi mecranın aktifleşeceği bir ortam olarak görmemelidir, düşünmemelidir. Eğer bu fikir yaşayacaksın bunu Kars'ın bütünlüğünü ifade eden bir sivil mecra olarak koruyabilirsiniz yaşar. Unutmayın toplumsal hayat tek bir mecradan ibaret değildir. Toplumsal hayata siyasi, ekonomi mecra, kültürel metre vardır ve sivil mecra vardır. Toplumsal hayatı sadece yaşadığımız yerlerde ibaret değildir. İlçe esaslı bakabiliriz ama ilçenin ilin bir ünitesi olduğunu unutmadan. İl esaslı bakabiliriz ama ilin Türkiye'nin bir ünitesi olduğunu unutmadan." diye konuştu.

KARS MECLİSİ ETKİLİ OLMAK İSTİYORSA AHMET ARSLAN İSMİNDE BİÇİMLEŞMELİ

Kars'ın uzun yıllardan sonra bakanlıkla temsil edilmesinin önemine de vurgu yapan Av. Mehmet Uçum, Ahmet Arslan ismiyle biçimleşilmesinin büyük bir imkan olduğunun da unutulmamasını istedi. Uçum, şunları söyledi:

"Dolayısıyla herhalde Türkiye'de ilk kez böyle bir sivil meclis girişimi Kars'ta yapılıyor. Bu felsefeyle, bu bakış açısıyla bu meclis faaliyeti yürütülürse Kars'ın bütünlüğüne katkı yapacak bir takım sonuçlar ortaya çıkar. Demek ki bu meclis siyasi farklılıkları gözetmeden, Karslılık üzerinden Kars sivil iradesinin temsili üzerinde faaliyet gösterecek bir meclis olursa başarılı olabilir. Yerel siyasette bir çatlak oluşturacaksa, çeşitli çekişmelere konu yapılacaksa bu meclis faaliyetinden beklenen, umut edilen ortaya çıkmaz. Benim size nacizane önerim budur. İkincisi sivil iradenin bir meclis faaliyeti üzerinden etkili olabilmesi için hem hükümetle hem devletle ilişkisinin son derece gelişkin bir seviyeye ulaştırması gerekir. Şu anda Kars'ı çok büyük bir avantajı var. Kars yıllardan sonra ilk kez bir bakan çıkarıyor. Değerli bakanımız Sayın Ahmet Arslan kendisini işe vakfetmiş bir insandır. Bugün Kars'ın siyasi gücü sadece kendi siyasi dinamiklerine dayanmıyor, hükümette temsil edilmeye de dayanıyor. Dolayısıyla Kars Meclisi etkili olmak istiyorsa Ahmet Arslan isminde biçimleşen Kars'ın bu siyasi gücünü de kullanabilmeyi, değerlendirmeyi başarabilmelidir. Bu çerçevede meclisimizin açılışında bulunmaktan onur duyduğunu söylemek isterim. Benim ortaya koyduğum bir fikirdi ve bundan sonrada sadece uzaktan izleyeceğim bir süreç olacaktır. Manevi olarak gönlüm sizinledir. Burada doğru yapıldığı sürece bundan kıvanç duyacağım ama burada demin sözünü ettiğim noktalarda yanlışlıklar yapılırsa da buna ziyadesiyle üzülürüm. Ona dikkat etmenizi öneririm. Bu duygularla Kars Meclisi'nin açılışı hayırlı, uğurlu olsun, başarılar diliyorum."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.