YAŞAM Haber Girişi : 11 Mayıs 2020 20:20

Kars’tan Edirne’ye Bir Dramın Öyküsü

Kars’tan Edirne’ye Bir Dramın Öyküsü
Kars'ta yıldırım çarpması sonucu yoğun bakım mücadelesi kaybederek doğum gününde yaşamını hayatını kaybeden 27 yaşındaki atanamayan tarih öğretmeni Doğancan Kaya'nın yaşam hikayesi.
Tarihler 2 Mayıs 2020’yi gösterdiğinde haber ajanslarına inek otlatan genç bir adamın haberi düştü. Haberde yıldırım çarpması sonucu ağır şekilde yaralanan bir çoban vardı. O kişi aslında bir çoban değil atanamayan bir tarih öğretmeniydi.

Doğan Can Kaya (27) liseyi Kars’ın Arpaçay ilçesinde okuduktan sonra üniversite eğitimini Edirne’deki Trakya Üniversitesi’nde tamamladı. Dört yıl boyunca Kars’tan Edirne’ye gidip geldi. Ülkeyi baştan sona kat ederken hayalinde öğretmen olmak vardı. Oysa Doğan Can atanması en zor öğretmenlik bölümlerinde birini seçmişti. Tarih öğretmeni olmak hiç de kolay değildi. Mesele üniversiteyi bitirmek değil, KPSS’de neredeyse tüm soruları doğru cevaplamaktı.

Öğretmen adayı Doğan Can, tekrar be tekrar KPSS’ye girse de istediği sonucu hiçbir zaman alamadı. Askere gidip geldi, usanmadan sınavlara hazırlandı ama yine başarılı olamadı. 2019 yılının sonlarına doğru Ankara’da, abisiyle beraber temizlik ürünleri satan bir dükkân açtı. İşleri iyi sayılırdı, ta ki COVİD-19 salgını başlayıncaya dek. Salgın Çin sınırlarını aşıp Türkiye’ye dayanınca, salgına karşı alınan tedbirler kapsamında iş yerleri kapatıldı. Doğan Can öğretmen olmamıştı ama Ankara’da birçok okula temizlik malzemesi temin ediyordu. Hem iş yerleri, hem de okullar kapanınca Doğan Can memleketi Kars’a dönüp babasına yardım etmekte karar kıldı. Tarlaları ektikten sonra Ankara’ya geri dönecekti, ama geldikten sonra şehirlerarası seyahat yasağı kondu. Kader adeta ağlarını örüyordu. Tarla ekini işleri bitince, ineklerini zaman zaman otlatmaya çıkarmaya başladı. Aradan birkaç gün geçtikten sonra o talihsiz olay meydana geldi.    

2 Mayıs Cumartesi günü saatler 17’ye yaklaştığında kilometrelerce öteden bir gök gürültüsü işitildi. Kulakları sağır eden bu gürültü genç bir adamın üzerine düşen yıldırım kıvılcımlarından başkası değildi. Sabahtan beri oruçlu haliyle ineklerinin ardından yürüyen Doğan Can ağız üstü yere kapaklanmıştı. Burnu kırılmış, nefes alamaz hale gelmişti. Onunla beraber inekleri otlatan komşu çocuğu ondan çok daha şanslıydı. Kısa süreli baygınlığın ardından kalkmış cep telefonuyla babasını aramıştı. Ambulans gelene dek belli bir süre nefes alamayan Doğan Can’ın kalbi de durmuştu. Kalp durunca beyin de oksijensiz kalmıştı. Yarı ölü halde Kars’taki araştırma hastanesine ulaştırılan genç adama yaklaşık bir saat kalp masajı yaptı doktorlar ve onu hayata döndürdüler. Doğan Can  yoğun bakım ünitesinde bir solunum cihazına bağlı bir şekilde hayata tutunmaya çalıştı ama başaramadı. 27 yıl önce anneler gününde dünyaya gelmişti. Ve yine bir anneler günü hayatını kaybetti. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nesim özaltiğ 01 Ocak 1970 02:00

    ALLAH rahmet eylesin mekanı cennet olsun ALLAH ailesine sabır versin Acılı hayat