KARS Düzenleme Tarihi : 03 Ekim 2020 11:24 Haber Girişi : 03 Ekim 2020 11:45

Kars'ta Son Bir Hafta İçerisinde Yaşananlar, 'Kobani'den Kayyuma'

Kars'ta Son Bir Hafta İçerisinde Yaşananlar, 'Kobani'den Kayyuma'
Kars'ta 25 Eylül 2020 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı Kobani Olayları soruşturması 2 Ekim 2020 tarihinde Kayyum atanmasıyla sonuçlandı. Peki Kars'ta son bir hafta içerisinde neler yaşandı

Kars Güncel- Tarihler 25 Eylül 2020 Cuma gününü gösterdiğinde sabah 05:00 sıralarında Kars Emniyet Müdürlüğü TEM Şube ekipleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği bir dosya ile operasyon için harekete geçti.

Ayhan Bilgen'in Gözaltı Süreci
Operasyon adresi HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in ikamet adresiydi. Sabah saatlerinde ikamete gelen TEM Şube ekipleri HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'i 06-07-08/ Ekim 2014 tarihlerinde, Ülkemiz genelinde “KOBANİ” olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere (35) il, (96) ilçe ve (131) yerleşim yerinde başlaması 37 vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanması ve Meydana gelen olaylarda;nitelikli adam öldürme (37), adam öldürmeye teşebbüs (29),   mala zarar verme (3777), alıkoyma (25), hırsızlık (395), yağma (15), işyeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal (308), Türk Bayrağını Yakma (13), Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet (7) suçları işlenmiş, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşımız yaralanmasının sorumluları olarak sokak çağrısı yapan 82 kişiye gözaltı kararı verilmesiyle nedeniyle HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'i gözaltına alınarak Ankara'ya gönderildi.

HDP Genel Başkanı Pervin Bul'dan Kars'ta
HDP Genel Başkanı Pervin Buldan'ın bu olaydan 4 gün sonra 29 Eylül 2020 tarihinde Kars’a gelerek Ayhan Bilgen’in geri döneceğini ve görevine devam edeceğini vurgulayarak, “Herkes bilsin ki Ayhan Bilgen yakın bir zamanda Kars’a geri dönecek. Kars Belediyesi düşmedi, düşmeyecek” ifadelerini kullandı.

Ayhan Bilgen'den HDP'yi Ters Köşe Yaptıran Açıklama
Gözaltı süresi 4 gün daha uzatılan Bilgen'den tarihler 30 Eylül 2020 tarihini gösterdiğinde sosyal medya hesabından yapılan açıklama adeta soğuk duş etkisi yarattı. Bilgen açıklamasında sonuç ne olursa olsun belediye başkanlığından istifa edeceğini  "Gözaltı sürem bitene kadar kayyum atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim." diyen Bilgen, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim. Türkiye'nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyum atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim. 

Tutuklanırsam 3. kitabımı yazmak, tutuklanmazsam kooperatif çalışmalarına katkı sunmak, belediye başkanlığından daha az önemli değildir. Bu süreçte bize oy veren vermeyen tüm hemşehrilerime, başta saha personeli olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Kars'ta bir kadın belediye başkanı ile yola devam edilirse, sadece siyasal değil, toplumsal bir eşik aşılmış olur. Hiçbir şey eskisi gibi olmamalı!" dedi.

Kars'ta HDP'li Yöneticilere Operasyon
Kars'ta tarihler 1 Ekim 2020 tarihini gösterdiğinde yine TEM Şube ekipleri Kars Merkezli 3 ilde PKK/KCK'ya yönelik terör operasyonu için operasyon düzenledi. Operasyonda HDP'li Kars Belediye Başkan Yardımcıları Şevin Alaca, Muazzes Çağrıtekinci, belediye meclis üyeleri ve HDP'li yöneticilerinde olduğu 21 kişi gözaltına alındı.

HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen Tutuklandı
Tarihler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın operasyon için düğmeye bastığı 25 Eylül 2020 tarihinden bir hafta sonra olan 2 Eylül 2020 tarihine geldğinde aralarında HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'inde bulunduğu 20 kişinin çıkarıldığı mahkemede 17 kişiye tutuklama kararı verilmesiyle Kars için önemli bir gelişme yaşanmasının kapısını araladı.

İçişleri Bakanlığı Kars Valisi Türker Öksüz'ü Belediye Başkanı Olarak Atadı
Bilgen'in tutuklama kararı sonrasında İçişleri Bakanlığı'ndan flaş bir  son dakika açıklaması geldi. Açıklamada; Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma” suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/146757 sayılı soruşturması kapsamında 25.09.2020 tarihinde gözaltına alınan ve bu dosya kapsamında 02.10.2020 tarihinde tutuklanan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesine istinaden İçişleri Bakanlığı'nın 02/10/2020 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır. Kars Valisi Türker Öksüz İçişleri Bakanlığı'nın 02.10.2020 tarihli onayı ile Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.