YAŞAM Düzenleme Tarihi : 28 Kasım 2020 15:24 Haber Girişi : 28 Kasım 2020 15:33

Kars'ta Kesilen Kazlar Balkonlarda Kurutuluyor

Kars'ta Kesilen Kazlar Balkonlarda Kurutuluyor
Kars'ta kesimi yapılan kazlar sofralara gelmeden, etkili olan soğuk havalarda evlerin balkonlarına asılarak ayazda kurutuluyor.

Kars Güncel- Sofraların vazgeçilmezleri arasında olup, beslenmesinden sofaralara geliş serüvenine kadar bin bir emek harcanan Kars kazının damak tadını bilenler, kazları dondurucu yerine  balkonlarda soğuk hava ve ayazda kurutuluyor.

Kaz Eti Nasıl Pişirilir?
Kaz eti pişirme haşlama ve fırında kızartma şeklinde yapılabilir. Tencerede kaz haşlama için satın alınan ya da kesilen kaz iyice yıkanarak kanat ve but bölgelerinden kesilir. Kesilen kazın iç ve dış kesimleri kalın tuz ile tuzlanarak 2 gün boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bu işlem kaz etinin lezzetlenmesini sağlar. Bekleyen kaz tuzlarından arındırmak için yıkanır ve büyük bir tencereye alınarak, üstleri kaplanana kadar su eklenerek kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir.

Peki, kaz eti nasıl yenir? Tenceredeki kaz çıkartılarak parçalara ayrılır. Kalan kaz suyu ile çorba ya da pilav yapılarak parçalanan kaz etleri ile birlikte servis edilebilir. Fırında kaz için de kesilen kazın tuzlanarak buzdolabında ya da havadar bir yerde 2 gün dinlendirilmesi gerekir. 2 günün sonunda kaz eti peçeteyle silinerek tuzlarından arındırılır. Oda sıcaklığında birkaç saat bekletilir. Fırın 160 dereceye ısıtılır ve kaz iğne ya da sivri bir uca sahip bıçak ile birkaç yerinden delinir. Delme işleminde sadece kazın derisinin delinmesi gerekir. Mümkün olduğunca kaz etine zarar gelmemesi sağlanır.

Peki, kaz eti kaç saatte pişer? Tuz, karabiber, kırmızıbiber gibi baharatlar eklenerek derin bir kızartma tavasına kaz alınır ve yaklaşık bir saat fırında pişirilir. Bu süre sonunda kaz ters yüz edilerek 1 sat daha pişirilir. Yaklaşık olarak 2 saat pişirilen kaz, fırın ısısı 135 dereceye düşürülerek 30-45 dakika daha fırında bırakılır. Yumuşayan ve kızaran kaz eti fırından çıkarılarak servis edilmeye hazır hale gelir. ( Kaz eti pirişilme tarifi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.