ASAYİŞ Haber Girişi : 02 Mayıs 2018 20:08

Kars’ta Kesilen Cezalar Sigaraya mı Esnafa mı?

Kars’ta Kesilen Cezalar Sigaraya mı Esnafa mı?
Kars’ta son üç ay içinde neredeyse sigara yüzünden kapanmayan kafe kalmadı. Esnaf yazılan cezalar sayesinde devlet ortağımız oldu diyor.
Kars Güncel- Kars Olay Gazetesi'nin manşetine taşıdığı Kars esnafının sigara mağduriyeti hakkında yaptığı haber;
Kars’ta son zamanlarda kafeler yazılan cezalar esnafı neredeyse bezdirmiş durumda. Son 3 ayda Kars’ta esnafa yazılan ceza 100 bin liraya ulaşmış durumda. Son üç ayda kapatılan kafe sayısı ise bil hayli fazla durumda. Esnaf bu durum için kan ağlar duruma gelmiş. Çevre illere bakıldığında Karslı esnaflar  ‘Sigara yasağına karşı değiliz ama bu katı kurallar neden sadece Kars’ta uygulanıyor” diye de dert yanıyorlar.  Özellikle Kafe Sahipleri 1. Ceza’nın 1,750 2. Ceza’nın 3,500, 3. Ceza’nın 5,000 4. Cezanın ise 15,000 lira olduğunu hatta iş yerlerine kapatma cezası geldiğini anlatıyorlar. Normalde Nargilen Sunum Belgesini Emniyet istiyor ama denetleyen kimse yok ya da bu belgeyi onaylayacak bir kurum olmadığını söylüyorlar. Ne Belediye Ne İl Tarım Müdürlüğü ne İl Sağlık Müdürlüğü ne de Aile Sağlığı bu belgeyi Kars’ta veremiyor mesela. Yılbaşından bu tarafa Kars’ta kafe sahiplerine tahminen devletin yazdığı ceza 100 Bin Lirayı bulmuş durumda.  Esnaf “Cezayı öder ödemez en fazla 2 gün içinde yeniden denetime tabi tutuluyoruz resmen rutine bağlanıldı bu iş Kars’ta” deniliyor. İddia edilene göre diğer bir konu ise sigara içildiğine dair ölçer cihazla denetim yapılmıyor, emniyet güçleri masada küllük görür görmez hemen cezayı yazıyor ve artık fotoğraflamada yapılmıyor sadece masalarda küllüklerin olması ceza yazmaya yeterli oluyor. Ayrıca denetime gelen kolluk gücü içerdeki müşteriye de her seferinde kimlik isteyerek GBT sorgusu yapıyor, içerdeki müşteriye de sigara içme cezası yazılıyor bunu da her seferinde iş yeri sahibi ödemek zorunda kalıyor. Ceza yazıldığında görevli 15 gün içerisinde öde yüzde yirmi indirimden faydalan teklifi bile yapılıyor. İddia o ki sağlıkçılar bile kafe sahiplerini ceza yazmakla korkutur olmuş. Esnaf artık Devletin bu kadar sıkı sıkıya denetlemediği bir iş kolu arayışına girmiş durumda. Ve son olarak esnafın iddiasına göre diğer bir sorun ise muhatap olacak kimse bulamamaktan yakınıyorlar, yetkililerle görüşmek istediklerinde ise muhatap biz değiliz denilip kapılar kapatılıyor maalesef. Tabi ki kapalı alanlarda sigara içmek yasak ve bu devletin koymuş olduğu kanun kimsenin buna diyeceği bir şey yok zaten olamazda. Ama çevre illere bakıldığında mesela Ardahan’da veya Iğdır’da veya Erzurum’da bu kadar sıkı denetim yokken bu katı kurallar neden sadece Kars’ta ve Kars esnafına var bu soruyu da yöneltmek istiyor Kars esnafı Kars’ı yönetenlere.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dumansız Kars 01 Ocak 1970 02:00

    Uzun zamandır kafelerde sigara yasak ama kafeler hep dolu. Demekki sigara yasak olsa da müşteri geliyor!

  • Murat 01 Ocak 1970 02:00

    Siz nasıl bi edebaZsınız öyle :) adamlar işini yapıyor diye haber yapmışlar şu yazıyı yazarken utanmadın mı edebaz valiye çıkın valiye alışıksınız herşeyde çıkmaya biz sigara içirttiyoruz valim polis ceza yazıyor demelisiniz hatta bakan seçim için geldiğinde bakan a söyleyin hatta ve hatta C.baskanı geldiğinde kulağına fısıldayın :)

  • Vatandaş 01 Ocak 1970 02:00

    Kanunlar uygulanmalı elbette ama Bu vatandaşa zulum yapacak şekilde olmamalı. Evine ekmek götüren emek veren çalışan insanlara birazcık da olsa tölerans gösterilmeli. Gösterilmeli ki karsımız 13 ayı kış olan bi memleket. İnsanlar evine ekmek götüremeyecekse çoluk çocuk aç kalacaksa evde kapatalım Karsı gidelim buradan.

  • Iğdırlı 01 Ocak 1970 02:00

    Burdan sayın asayiş müdürünü selam eder ellerinden öperim. Adam gibi adammış ki nefes aldırmıyor. Ulan esimi cocuklarimi alıp bir kafeye giremiyordum şimdi hepsi 3.5 atıyor hepsine girebiliyoruz zehirnmeden.

  • Tütün düşmanı 01 Ocak 1970 02:00

    Sağlığa zararlı tütün ürünlerin tüketildiği yerleri savunmayın. Kötü örnek emsal teşkil etmez. Kurallara bütün işyerleri uymalı.

  • Aydın Kars 01 Ocak 1970 02:00

    Nasıl bir haberdir bu yapılan. Kanunlar uygulanıyor diye mi şikayet ediliyor ? Her konuda olduğu gibi bu konuda da Kars bölgenin kanunlara en çok uyan ili olmalı. Kesinlikle Karsta su an kafeler tertemiz, mis gibi. Eskiden hepsi dumanaltı ve kahvehane gibiydi. Uygulamalardan memnunuz.

  • Kafeci 01 Ocak 1970 02:00

    Sigara içilmiyorsa masada neden küllük var, sırf birilerine şirin görünmek için yazılmış yazı, bir de bu kadar cezaya rağmen kafelarimiz hala sigara içiriyorsa herkes halinden memnun demektir.

  • Kolpaçino 01 Ocak 1970 02:00

    O kadar haber okudum en saçması bu olmuş. Kanun bile bildiğin yok. Sigara cezasınin 2018 yılında kac lira olduğunu öğren ona göre haber yap. Anlaşılan Cafelerle ortaklığın var.. Boş düşünmüş boş yazmışsın. Devlete tesekkur ederim bizi sigara illetinden kurtardığı için. Artık ailemiz ile birlikte rahat rahat oturabiliyoruz.

  • Duyarlı karslı 01 Ocak 1970 02:00

    Çokta iyi yapıyorlar ne biçim haber yapıyorsun hangi kafeciden ne kadar aldın ki bu kadar taraflı haber yapma gücü buluyorsun kendinde iyi yapıyorlar kafe denen yerlerin tamamı rezil durumda ailece gidilip adam gibi çocuklarınla oturabileceğin bir mekan yok her yer sigara içen cello avare veya gereksiz tiplerle dolu sigara içirip para kazanacağına hizmet kalitesini artırıp fiyatı da uygun hale getirsinler kafele kapanmaz

  • karsli 01 Ocak 1970 02:00

    kaldirimlara masa yerlestiren,kendi mülkleri gibi tabure atan esnaf ve kafelere de ceza gelmeli .kaldirimlarda yuruyemez olduk.