KARS Haber Girişi : 22 Eylül 2021 21:28

Kars'ta Kanserle Mücadelede Yeni Dönem

Kars'ta Kanserle Mücadelede Yeni Dönem
Türkiye'de 32 adet bulunan kanser tarama aracı Serhat Kalkınma Ajansı'nın mali desteği ile Kars'ta vatandaşların hizmetine sunuldu.
Kars'ta Kanserle Mücadelede Yeni Dönem

Kars Güncel-Serhat Kalkınma Ajansı’nın mali desteğiyle İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Kars Bölgesi Gezici Kanser Tarama Aracı” projesi kapsamında modern cihazlarla donatılan gezici tır, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kars Yusuf Paşa Toplum Merkezi önünde düzenlenen törene Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Kars Valisi Türker Öksüz, SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, İl Sağlık Müdürü Dr.Zakir Lazoğlu ile kurum ve kuruluş temsilcileri ve sağlık personeli katıldı. Törende konuşan Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Serhat Kalkınma Ajansı’nın projeye destek vermesinin önemli olduğunu belirterek, “Yaklaşık 1 milyonluk projenin yüzde 75’ini SERKA karşıladı. Bu araç, Türkiye’deki 32’inci kanser tarama aracıdır. Bu aracın birçok kanser türünü teşhis etmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Bölgemizin insanı artık hastanelere gelmeyecek, bu araç onların ayağına kadar gidecek” dedi. Milletvekili Yunus Kılıç da, çeşitli nedenlerle hastaneye gidemeyen insanların, köylere kadar gidecek olan bu mobil kanser tarama aracı sayesinden yapılacak erken teşhisle hastalıktan kurtulabileceklerini ifade etti. Vali Türker Öksüz de, SERKA desteğiyle hayata geçirilen projenin önemine vurgu yaptı. Vali Öksüz, “Bir insan hayatını dahi kurtarmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu açıdan insan sağlığına yapılan yatırımlar en değerli yatırımlardır. Kanserden korunmanın çeşitli yöntemleri var, bunlardan en önemlisi de erken teşhistir” dedi. Konuşmaların ardından, yılda 4 bin insana kanser taraması yapacak olan mobil kanser tarama aracı törenle hizmete açıldı. Protokol kurdele kesiminden sonra aracı gezdi. Tören sonrası SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ile İl Sağlık Müdürü Lazoğlu, sağlık personeliyle fotoğraf çektirdi.       

SERKA tarafından desteklenen proje süresince Kars iline bağlı ilçe merkezleri ve köylerinde kanser taramalar ve halk sağlığı konularında yerinde eğitim verilecek. Konuyla ilgili yazılı bilgi dokümanları hazırlanıp tarama faaliyetleri sırasında halka dağıtılacak. Tarama faaliyetlerinden önce hedef bölgede katılımın artırılması için eğitim seminerleri düzenlenecek ve yerel halktan tanınmış kişiler ile diğer kamu kurumları idarecileriyle tarama programlarının etkin sürdürülmesi için ortak çalışmalar düzenlenecek. Projeyle ilgili tüm etkinliklerin tanıtılacağı ve tarama programının yayınlanacağı bir internet sitesi ve sosyal medya hesapları da açılacak. Projemizin ana hedef grubu Kars ilindeki 30-70 yaş arası kadınlar. Bunun yanı sıra kanser tarama faaliyetleri için 50-70 yaş arası erkek vatandaşlar ile genel sağlık taraması, sağlık okur yazarlığı, cinsiyet eşitliği, aile içi şiddet, çocuk gelişim değerlendirmesi, sağlıklı gebelik, aile planlaması ve halk sağlığı konularında da eğitimler düzenlenecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.