KARS Haber Girişi : 11 Şubat 2018 18:45

Kars'ta Açılan Kalem Kitap Kahve Evi Türkiye Gündeminde

Kars'ta Açılan Kalem Kitap Kahve Evi Türkiye Gündeminde
Başkent Ankara’nın Yapamadığını Kars Yaptı
Kars Güncel-Kars Valiliği tarafından kısa süre önce hizmete sunulan Serhat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen Kalem Kitap Kahve Evi’ndeki mentörlük projesi 4 bölgeden Kars’a ziyaret gerçekleştiren kalkınma ajansları tarafından büyük ilgi gördü.

Trakya, Ankara, Batı Akdeniz ve Çukurova Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri Kars’ta hayata geçirilen projenin yerinde olduğuna dikkat çekerken, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık bir itirafta bulunarak, başkent Ankara’nın yapamadığını Kars’ın yaptığını söyledi.

Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüsnü Kapu tarafından Kars’a davet edilen Trakya, Ankara, Batı Akdeniz ve Çukurova Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri Kars’a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında finansmanı SERKA olan ve Kars halkına hizmet veren projeler yerinde incelendi.

İlk olarak Kars Valiliği’nin hayata geçirdiği Kalem Kitap Kahve Evi’ni ziyaret eden genel sekreterler montörlük projesinde yer alan öğreticiler ve öğrencilerle bir süre sohbet ettiler. Ardından İlim Yayma Cemiyeti’ne geçen genel sekreterler burada da robotik atölyesinde incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

İncelemeler sırasında bir açıklamada bulunan Serhat Kalkınma Ajansı SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu: “Bugün Trakya, Ankara, Batı Akdeniz ve Çukurova Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri şehrimize teşrif ettiler öncelikle hepsine bir kez daha hoşgeldiniz diyorum. Serhat Kalkınma Ajansı olarak yapmış olduğumuz faaliyetleri yerinde incelemek istediler. Zaman zaman kalkınma ajansları olarak bizler bu tür faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bugün dört kalkınma ajansımızın genel sekreterleriyle ilk olarak Kars Valiliğimiz tarafından yapılan bizim destek verdiğimiz Kalem Kitap Kahve Evindeki mentörlük projesini inceleyerek, öğrencilerimiz ve mentörlerimizle sohbet ettiler. Ardından da İlim Yayma Cemiyetindeki yine bizim desteklediğimiz Robotik Atölyesinde incelemelerde bulunacaklar. Bir kez daha kendilerine teşekkürlerimizi sunuyorum.” dedi.

Ülkenin çeşitli bölgelerinde hayata geçirilen projeleri yerinde inceleyerek kendi bölgelerinde de hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; “Bugün Kars ilindeyiz. Kalkınma Ajansları olarak diğer ilerde kalkınma adına yapılan faaliyetleri ve uygulama örneklerini, bilgi ve tecrübe paylaşımlarını yapmak anlamında ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsmda bugün Karsta bulunuyoruz ve Serhat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Kalem Kitap Kahve Evindeki mentörlük projesini ve halkın hizmetinde olan sosyal bir faaliyeti yerinde inceleme fırsatı bulduk ve bu anlamda bilgi paylaşımında bulunarak kendi illerimizde uygulanabilirliğini planlıyoruz veya bizim illerimizde uyguladığımız projeleri aktarıyoruz ve daha hızlı kalkınmanın yolarını arıyoruz.” dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Madenci ise; “Öncelikle Kalem Kitap Kahve Evindeki mentörlük projesinin çok yerinde olduğunu söylemek istiyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyor, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hüsnü Kapu beye de böyle bir projeyi bizimle paylaştığı içn teşekkür ediyoruz. Daha öncesinden bu projeyle ilgili bize bilgi paylaşımında bulunan hocalarımızın çalışmalarını yerinde görerek kendi ilerimizde sosyal içerikli, insan odaklı projeleri nasıl hayata geçirebileceğimiz noktasında yerinde görerek tecrübe edinme fırsatı bulduk. Gerçekten çok güzel ve insan odaklı bir proje yapmışlar. İnşallah bizler de döndüğümüzde bölgelerimizde bu tür projeleri uygulama fırsatı bulacağız.” İfadelerini kullanarak, Kars’ta hayata geçirilen projelerin insan odaklı olduğuna vurgu yaptı.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da Kars’tayapılan projelerin örnek proje olduğunun altını çizdi. Şayık, incelemeler sonrasında; “Öncelikli olarak Karsa böyle bir mekanı kazandıran Kars Valisi Rahmi Doğan ve Serhat Kalkınma Ajansını tebrik ediyorum. Biz de yılarca Ankara’da böyle bir tesis kurmaya çalıştık fakat beceremedik. İnşallah buradaki tecrübeden de faydalanarak uygulamaya çalışacağız. Burası sanki ruh hali itibariyle geldiğimiz noktada sanki bir geriye dönüş, gençlerin çocuklarla çocukların yaşlılarla buluştuğu, bilgiden ziyade kaynaşmanın olduğu bir ortam. Burada dezavantajlı gurupların kurtulmasından ziyade gençlerin burada birbirlerine alışması gibi bir sosyal proje olarak düşünülmeli. İnşallah biz de bu projeyi Ankara’da uygulamayı düşünüyoruz ve başkent Ankara olarak burada yapılan projeye elimizden gelen tüm desteği vereceğimizi bilmelerini istiyoruz.” diye konuştu.

‘Kars’a geldiğimiz için oldukça mutluyuz, Karsın sahip olduğu birçok doğal ve kültürel güzellikleri görme fırsatı bulduk. Ayrıca Serhat Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen projeleri de yerinde görme fırsatı yakaladık.’ diyen Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfü Altınsu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz de Anada ve Mersin’de özellikle çocuklara yönelik projeler üretiyoruz ve bilindiği üzere oralar daha büyük şehirler ve sorunları buralardan daha farklı. Tabi ki orada da bizim hedefimiz insani kalkınma anlayışı çerçevesinde özelikle çocukluktan başlayarak, çocukları işin içerisine dahil ederek sokaklardan alıp, kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak eğitim temelli kalkınma anlayışını benimsiyoruz. Bu anlamda bu çalışma da örnek bir çalışmadır ve biz de bu çalışmanın benzerini kendi ilerimizde uygulamayı planlıyoruz. Bu anlamda öncülük eden herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.”



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.