KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 14 Temmuz 2018 14:58

Kars Dikme Köyü Gravyer Kaşar ve Kültür Festivali Düzenlendi

Kars Dikme Köyü Gravyer Kaşar ve Kültür Festivali Düzenlendi
Kars bugün Dikme Köylüleri Derneğince Merkez Dikme Köyü'nde 7. Geleneksel Gravyer, Kaşar ve Kültür Festivali düzenlendi. Düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu.
Kars Güncel- Kars bugün Dikme Köylüleri Derneğince Merkez Dikme Köyü'nde 7. Geleneksel Gravyer, Kaşar ve Kültür Festivali düzenlendi. Düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu.
Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Sami Özcan, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, KAÜ'de Veterienrlik Fakültesinde görevli akademisyenler, Kars Ardahan Iğdır Dernekelr Fedarasyonu üyeleri, Dikme Köyü  sakinleri ve vatandaşlar katıldı.
Düzenlene festival saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Dikme Köyü'ne ait yöresel kahvaltının yapıldığı programda, misafirlere Kars kaşarı, üretimi Kars'ta yapılan gravyer peyniri ikram edilerek tanıtıldı.
Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta yaptığı konuçmada, Kars kaşarımız Coğrafi işaretleme sisteminde yerini aldı ve dünya markası oldu. Peynircilik konusunda tarım ve hayvancılıktan nasıl 1 numara isek peynircilikte de 1 numarayız. Bugün Türkiye'de yaklaşık 300 çeşit peynirin varlığı bilinmektedir. Bunların otuziki çeşidi bu bölgede üretilmektedir. dedi.

Kars Dikme Köylüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Öztürkler; Köydeki geçmiş ve geleceği bir araya getirmek istiyoruz. Amacımız, buradaki üretimlerimizi Türkiye ve dünyada tanıtmaktır. Sadece köyümüzün değil ilimizin de aynı şekilde tanıtımını sağlamaktır. Kültür olarakta gurbettekilerin memleketimize gelip buranın güzelliklerini göstermek ve onları kaynaştırmak." olduğunu söyledi.

Chees Life Dergisi Editörü Kafkas Üniversitesi'nde görevli akademisyen Prof. Dr. Yavuz Öztürkler Peynir insanları buluşturuyor, peynir sadece ekonomik anlamda buluşturmuyor aynı zamanda sosyal açıdan da bir kavşak noktası olarak karşımıza çıkıyor. Peynir bil ülkenin, bir bölgenin kültürün parmak izlerini de taşıyan materyal bir üründür. Burada peynirin birleştirici, bütünleştirici gücünü görüyoruz.dedi.

Aşık Mürsel Sinan ve Aşık Selahattin Dündar'ın "peynir" atışması sonrasında, Futbol Turnuvası'nda 1'ncilik elde eden köy spor takımına kupa ve plaket verilmesinin ardından Dikme Köyü 7. Geleneksel Gravyer, Kaşar ve Kültür Festivali sona erdi.
Haberin Videosu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.