KARS Haber Girişi : 22 Kasım 2016 14:12

Kars Çayı Soğuk Havaya Direnemedi

Kars Çayı Soğuk Havaya Direnemedi
En düşük hava sıcaklığının gece saatlerinde -10 derecelerde ölçüldüğü Kars'ta, Kars Çayı kısmen dondu.
Kars Güncel-Sarıkamış Allah-u Ekber Dağlarından doğarak Kars'tan geçtikten sonra Arpaçay nehriyle birleşen Kars Çayı aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu.

Kars'ın merkezinden geçen 93 kilometre uzunluğundaki Kars Çayı, hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 10 derecelere kadar düşmesiyle kısmen dondu. Çay kenarlarında da buz sarkıtları oluşurken, Kars Kalesi arkası Dereiçi Mevkii'nde bulunan termik santralde ise buzların oluşturduğu manzaralar kartpostallık görüntüleri aratmadı.

Geçtiğimiz hafta kısa süreli gerçekleşen kar yağışı, Kars'ta kışın habercisi olurken havaların tekrar açması vatandaşları sevindirmişti. Fakat kuru ayaz dağlardaki karla birleşince güneş dahi etkisiz kaldı ve Kars Çayı da bunun en belirgin görüntüsü olarak objektiflere yansıdı.

Her mevsim özellikle öğrencilerin uğrak alanlarından olan Kars Kalesi arkası bu kez de buz manzaralarıyla doyumsuz bir seyir zevki yaşatıyor. Öğrenciler, sonbahar ayında yaprak fotoğrafı çekmek için tercih ettiği bu alana şimdilerde ise buz fotoğrafı çekmek için gidiyor. Zaman zaman çay üzerinde güneşin etkisiyle çözülen buzların yüzdüğünü görmek mümkünken, belirli yerlerde de tamamen donduğu ve birbirinden ilginç motiflerin oluştuğu dikkatlerden kaçmıyor.

KARS ÇAYI
Allah-u Ekber sıradağlarının Soğanlıdağ yolundaki Yaycı ve Kırkpınar yaylalarından kaynağını alan Sarıkamış suyu ile Kızılçubuk suyu Çatak Köyü önünde birleştikten sonra Selim İlçesi altında en uzun yaylacıktan gelen dereleri de alarak Kireçhane boğazından Kars'a girer. İlkbahar ile bol yağmurlu zamanlarda şehrin doğusundaki Kurtkale düzeyinden gelen Darboğaz suyunun şehrin ortasındaki iki arktan alarak Taşköprüden itibaren 8 kilometre kadar süren Kaleboğazı ve Dereiçi kalesi boğazından geçer. Bundan sonra Kars Çayı Berdik deresi ile Cilavuz (Susuz) suyunu alır ve Ağcalar köyü altında yeniden derin boğaza girer. Karaurgan köyü suyunu soldan aldıktan sonra Şahnalar köyü üçüncü boğazdan yani Camışlı boğazından Güneydoğuya dönerek Akyaka İlçesinin Aslanhane köyü altından Arpaçay'ına kavuşur.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.