SAĞLıK Düzenleme Tarihi : 28 Eylül 2020 08:00 Haber Girişi : 28 Eylül 2020 17:57

Kars Bölgesi Vho Dünya Kuduz Günü Basın Açıklaması

Kars Bölgesi Vho Dünya Kuduz Günü Basın Açıklaması
Her yıl farklı bir tema ile 28 Eylülde kutlanan Dünya Kuduz Gününün. Bu yıl ki teması: KUDUZA SON VER: İŞBİRLİĞİ YAP, AŞILAT

Kars Güncel- Kars Bölgesi VHO tarafından yapılan açıklamada; “Halk sağlığı açısından büyük önem taşıyan kuduz, zoonoz (Hayvanlardan insanlara geçen) , viral, öldürücü bir hastalıktır. Tilki, kurt, çakal gibi yaban hayatı karnivorlarında ve köpek, kedi, inek, koyun, keçi gibi evcil hayvanlardan insana ısırık, salya ve tırmalama gibi yollarla bulaşabilmektedir.

Kuduzun, özellikle sınır tanımayan bir hastalık olduğunu gözönünde bulundurularak eradike edilebilmesi için uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde iş birliğine devam edilmesi gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, kuduz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmakla beraber , kuduz hastalığı nedeni ile her 9 dakikada 1 kişi ve her gün 160 kişi, yüzde 40'ı çocuk olmak üzere yılda yaklaşık olarak 59 bin kişi hayatını kaybetmektedir.

2030 yılında tüm dünyada kuduz hastalığının bitirilmesi hedefini koyan Kuduzla Mücadele Küresel Birliği (GARC) ‘ne göre, “Dünyadaki köpek popülasyonunun en az yüzde 70’inin aşılanmasıyla insanlarda kuduz hastalığına bağlı ölümler ortadan kaldırılabilir.”

Ülkemizde son 20 yılda kuduz olan hayvanların %90.17’sinin evcil hayvanlar olduğu ve ilk sırayı %43.62 ile köpeklerin aldığı görülmektedir. Bu vakalar Ege, Marmara, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha çok görülmektedir.

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 250.000 kuduz riskli temas bildirimi yapılmaktadır.

Bu ölümcül hastalığı önlemek ve hayvan sağlığını ve halk sağlığını korumak amacıyla, toplumsal farkındalığın arttırılması, sahipli hayvanların her yıl kuduz aşılarının yaptırılması, takip edilmesi ve kayıt altına alınması, sahipsiz hayvanların yerel yönetimlerce kısırlaştırma, aşılama, kimliklendirme işlemlerinin aksamadan yürütülmesi, hastalığın tespit edildiği bölgelerde yaban hayatına yönelik oral aşılama çalışmalarının uygulanması yani evcil hayvanların, vahşi hayatın ve çiftlik hayvanlarının eş zamanlı aşılanmasını birleştiren bütüncül bir yaklaşımın uygulamaya konulması gerekmektedir.

“Korunma, tedaviden daha etkili ve daha ekonomiktir” yaklaşımının bir gereklilik olduğu bilinci ile yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanların, hayvanların ve çevrenin tam sağlığa ulaştırılması için başta beşeri hekimler ve veteriner hekimler olmak üzere farklı disiplinlerin birlikte çalışması ve işbirliğini ifade eden tek sağlık kavramının, ülkemizde de, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi işlevsel yapılarının tanımlanması ve biran önce uygulamaya konulması gerekmektedir

Kars Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası  olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki, Zoonotik Hastalıklar ile mücadelede başarı, tek sağlık yaklaşımı ve uygulaması ile mümkün olacaktır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.