YAŞAM Düzenleme Tarihi : 03 Aralık 2020 21:29 Haber Girişi : 03 Aralık 2020 21:35

Kars Adliyesine Erişilebilirlik Belgesi

Kars Adliyesine Erişilebilirlik Belgesi
2020 yılının Erişilebilirlik Yılı ilan edilmesi sonrasında Kars'ta ilk Erişilebilir Kurum Kars Adliyesi oldu.
Kars Adliyesine Erişilebilirlik Belgesi

Kars Güncel-Kars Valisi/Belediye Başkanı Türker Öksüz, Engelliler Günü vesilesiyle Kars’ın ilk erişilebilir kurumu olan Kars Adliyesi’ni ziyaret ederek Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün’e Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonu tarafından hazırlanan Erişilebilirlik Belgesi ve plaket takdim etti.

Ziyarette 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Kars Valisi/Belediye Başkanı Türker Öksüz, engelli vatandaşlarımız için önemli bir gün olan Engelliler Günü’nü önemsediklerini belirterek, tüm engelli vatandaşlara sağlıklı, huzurlu günler diledi.

Engelliliğin sadece kişiye özgü değil, tüm topluma özgü olduğunu, tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimlerin engelli konusunu toplumsal yaşamın en önemli sorunlarından birisi olarak algılaması ve engelli vatandaşlarımızın engelleri aşmalarında, hayata tutunmalarında onlara yardımcı olunmasını gerektiren önemli bir görev olduğunu vurguladı.

2020 yılının Cumhurbaşkanlığımız tarafından erişilebilirlik yılı ilan edildiğini belirten Vali Öksüz: “ Bütün kurum ve kuruluşların erişilebilir olması lazım. Bir engelli, bir başkasının yardımı olmaksızın dışarı çıktığında bütün kamu alanlarında yollara, duraklara, parklara, sosyal kültürel tesislere yani yaşamın her alanına bir başkasının yardımı olmaksızın ulaşılabilmeli. Bu çok önemlidir, çünkü aksi takdirde biz engellilerimizi toplumsal hayata, sosyal-ekonomik hayata adapte edemeyiz. Erişebilir olduğumuz sürece engellilerimiz de hayatın her alanında ulaşma ihtiyaçlarını giderme ve üretici olma noktasında da çok büyük bir adım atma imkânına sahip olabilir. Biz engellilerimizi önemsiyoruz. 2005 yılında çıkarılan engeliler ile ilgili bir kanun var. Çeşitli yönlerden, sosyal ekonomik, barınma sağlık ve eğitim tedbirleri yönünden onları korumaya hayata adapte etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kars’ta 2 bin 207 aileye evde bakım hizmeti ve 686 kişinin de engelli maaşı aldığını kaydeden Vali/Belediye Başkanı Türker Öksüz: “Bizim yatılı engelsiz yaşam alanımız var. Orada ağır derecede engelli olan vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Bundan sonra da engellilerimize her türlü desteği, katkıyı vermeye devam edeceğiz. Devletimizin imkânlarını sonunda kadar seferber edeceğiz. Engellilere hem 2022 Sayılı Kanuna göre maaş bağlıyoruz hem de evde bakım hizmeti veriyoruz. Şuanda 2 bin 207 aileye evde bakım hizmeti veriyoruz. 686 kişiye de engelli maaşı bağlamış durumdayız. Bundan sonra da bu sosyal ve ekonomik destektir bu desteği vermeye devam edeceğiz. Şuana kadar da yaklaşık 33 milyon TL evde bakım hizmetinden dolayı bir ödeme yapmış bulunmaktayız. Bu ödemeler, bu destekler devam edecek.” ifadesini kullandı.

Engelliler Günü dolayısıyla engelli vatandaşlarımıza müjde veren Vali/Belediye Başkanı Öksüz, engellilere yönelik yeni bir projenin hayata geçirileceğini belirterek: “Engellilerimizin sabah evden çıkıp hizmet alabileceği, akşama kadar orda vakit geçirebileceği, sosyal, kültürel faaliyetlerde bulunabileceği bir ‘Gündüzlü Engelsiz Yaşam Merkezi’ kurmak istiyorduk. Uzun zamandır bu konu hakkında bir proje hazırlığımız vardı. Bu projeyi bitirdik, Serhat Kalkınma Ajansı’na sunduk, onlardan da destek aldık. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, İl Özel İdaremiz, Valilik, belediyemiz olarak hepimiz bu işe seferber olacağız. İnşallah önümüzdeki günlerde bu merkezin yapımına başlıyoruz. İnanıyorum ki bu da engellilerimiz için çok önemli bir merkez olarak ilerideki günlerde faaliyetine başlayacak.” Şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün de Vali Türker Öksüz’ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Sayın Adalet Bakanımız ve Bakanlığımız, engelli vatandaşlarımızın adliyelere girişlerine ve adliyelerde alacakları kamu hizmetine büyük önem vermektedirler. Bizler de Kars Adliyesi olarak Kars’ta yaşayan engelli vatandaşlarımızın daha rahat hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla birçok çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmalar engelli vatandaşlarımızın kurumumuzda işlerini kolaylaştıracak çalışmalardır. Aldığımız Erişilebilirlik Belgesi, adliyemiz için çok önemlidir. Zira ilimizde Erişilebilirlik belgesi alan ilk kamu kurumu adliyedir. Bunun da haklı gururunu yaşamaktayız. Bu vesileyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve kardeşlerimize sağlık ve sıhhat diliyorum. Engelin zihniyetlerde, kalplerde ve vicdanlarda olmaması temennisiyle saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.