GÜNDEM Haber Girişi : 27 Haziran 2022 17:13

KADINA ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR

KADINA ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR
2022 yılı ikinci üç aylık Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz'ün başkanlığında gerçekleştirildi. 

KADINA ŞİDDET İNSANLIK SUÇUDUR

2022 yılı ikinci üç aylık Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında gerçekleştirildi. 

Valilik Gazi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılışında değerlendirmelerde bulunan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, kadına karşı yapılan her türlü şiddetin olumsuz olarak değerlendirildiğini ve buna karşı tavizsiz mücadelenin, komisyon çalışmalarının en önemli unsuru olduğunu belirtti.

Kadına karşı yapılan şiddetle her türlü mücadelede tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın birlikte, gayretle ve azimle çalıştığını vurgulayan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “ Amacımız kadına yönelik şiddeti sıfır noktasına getirmektir. Maalesef bu üzücü şiddet hareketleriyle karşılaşıyoruz. Bu şiddetin ortadan kaldırılması ve sıfır noktasına ulaşabilmek için gerek eylem planımız gerek bakanlıklar arasında kurulan koordinasyon işbirliği planı gerekse 6284 sayılı kanun başta olmak üzere diğer mevzuat yükümleri bizlere yol gösterici oluyor. Her şeyden önemlisi bu mevzuat hükümlerini uygulama noktasında bizlerin gayreti ve çalışmasıdır. Çünkü eylem planımız ne olursa olsun yasal hükümlülükler ne olursa olsun bunları işletecek olanlar bizleriz. Eğer bu hükümleri işletebilirsek çok önemli mesafeler kat etmiş oluruz İşin birçok yönü var. Bunlardan birisi eğitim, yani farkındalık çalışmalarıdır. Diğer bir tanesi şiddet hareketlerinin vuku bulduktan sonra yapılan çalışmalardır.  Hepsi de aynı derece önemli fakat daha önemlisi bu şiddet hareketleri vuku bulmadan önleyici tedbirlerle kadına yönelik her türlü kötü muameleyi şiddeti önlemektir. Onun için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle 2022 yılının ilk altı ayında yaptığımız eğitim çalışmaları var. Bin 528 kamu da görev yapan personeli, 22 bin 220 sivil vatandaş olmak üzere 23 bin 748 kişiye ulaşıldığını ve eğitim verildiğini ifade etmek istiyorum. Bu eğitim çalışmalarını da bundan sonra devam ettireceğiz.” Şeklinde konuştu.

“Kadına Şiddet İnsanlık Suçudur”

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede farkındalık çalışmalarının çeşitli platformlarda devam edeceğini vurgulayarak: “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı olduğunun belirterek, İçişleri Bakanlığımızın da bu konuda bir faaliyet planı var. Bir de bakanlıklar arasında yapılmış bir protokol var. Her üç metinde de bazı tedbirler ön görülüyor. Bunları kamu kurum ve kuruluşlarımız sorumlu kurum olarak yerine getiriyorlar. Bizler bu takipleri sürekli yapmamız lazım. Yani kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılan çalışmaların takibi çok önemlidir. Çünkü en ufak bir ihmal kötü sonuçlara yol açabilir. Zaman zaman çeşitli etkinliklerde farkındalık sağlamak, vatandaşımızın ilgilini çekmek maksadıyla bu konuyu toplu olarak bulunulan yerlerde kurumlarımız stantlar açıyorlar. Orada tanıtıcı broşürler dağıtıp bu konuya dikkat çekiyorlar. Bundan sonra bu çalışmalar devam edecek. 2022 yılında bazı amatör lig maçları oldu.  Hem bu maçlarda hem kurumlar arası çeşitli müsabakalarda, yarışmalarda özellikle “Kadına Şiddet İnsanlık Suçudur” pankartı açaraktan bu konuya dikkat çekmeye çalıştık. Toplam 78 etkinlikte bu çalışmalar yapılmış oldu. Çok önem verdiğimiz KADES uygulaması var. Kamu kurum ve kuruluşlardaki gerek personele gerekse özellikle vatandaşlarımıza hem şehir merkezlerinde, köylerde, toplu bulunan yerlerde KADES uygulamasının tanıtılması amacıyla ilgili kurumlarımız çalışmaları yaptılar. KADES uygulamasının yaygınlaştırılmasının bu konuda en yararlı, en önemli tedbirlerden biri olduğunu düşünüyoruz. KADES uygulamasıyla ihbarlar artıyor. Uygulama için sevindirici çünkü kadınlarımız bu anlamda bilinçlendi 2022 yılının 3 ayında KADES’e 201 ihbar gelmiş durumdadır. Bu da ihbarların artığını gösteriyor. Çünkü 2021 yılında toplam ihbar sayısı 270’di. Bunu da farkındalık oluşturduk şekilde yorumluyoruz.” Şeklinde konuştu.

Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları Devam Edecek

Kadına yönelik şiddet konusunda hem kadınlara hem erkeklere eğitim verilmesinin önemine değinen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz: “İlimizde yine eylem planı çerçevesinde 20 bin erkek vatandaşımıza eğitim verilmesi için çalışmalara başlandı ve şuana kadar da merkezde 4 bin 78 vatandaşımıza bilinçlendirme eğitimi yapılmıştır.  Kadına yönelik şiddet konusu bütün kurum ve kuruluşlarımızın koordineli bir şekilde çalışması gereken, bütün toplumu ilgilendiren bir konudur. Onun için koordinasyon önemlidir. Her kesin bir birini anlaması önemlidir. Burada amaç, kadınlarımızı bu muameleden kurtarmak, önleyici tedbirlerle hepimizi üzen, kamuoyunda vicdani sıkıntılara yol açan bu olumsuz durumu ortadan kaldırmaktır.

Koruyucu/Önleyici tedbirler var bu konuda da kurumlarımız çalışmalarına devam ediyorlar 2021 yılında 829 Koruyucu/Önleyici tedbir kararı alınmıştı 2022 yılında ilk 6 aylık dönemde toplamda 57 si koruyucu 395 ide önleyici olmak üzere 452 tedbir kararı şuana kadar alınmış durumdadır. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezimiz var. 2022 ilk ayında 838 kişi de kuruluşumuzdan hizmet almıştır. Sonuç olarak bütün çalışmalarımızı kadına yönelik şiddete sıfır tolerans ilkesiyle bundan sonra da yürütmeye devam edeceğiz. Tüm kurum ve kuruluşlarımız, STK’ların, vatandaşlarımızın desteğini istiyoruz. Onların katılımıyla, eğitimiyle farkındalık seviyesinin yükseltmesiyle kurumlarımızın da özverili ve gayretli çalışmalarıyla inşallah bu konuda planladığımız hedeflerimize kısa sürede varacağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün değerlendirmelerinin ardından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede ilimizde yapılan ve önümüzdeki süreçte yapılması planlan çalışmalar ile ilgili sunum yapılarak kurula bilgi sunulması ve görüş alışverişinde bulunulmasının ardından toplantı sona erdi.