KARS Düzenleme Tarihi : 08 Şubat 2021 10:30 Haber Girişi : 08 Şubat 2021 12:08

DSİ Kars'ta 18 Yılda 65 Tesisi Hizmete Açtı

DSİ Kars'ta 18 Yılda 65 Tesisi Hizmete Açtı
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Kars'a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. İşte Kars'ta son 18 yılda gerçekleşen projeler ve devam eden çalışmalar.
DSİ Kars'ta 18 Yılda 65 Tesisi Hizmete Açtı

Kars Güncel-Tarım ve Orman Bakanlığı, depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır.

2021 Yılını Sulamada Hamle Yılı İlan Ettik

Tarım ve Orman Bakanı  Dr. Bekir Pakdemirli’nin öncülüğünde 2021 yılını sulamada hamle yılı ilan ettiklerini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız,  'Sulama projelerinin devreye girmesi ile sulanan arazilerde sulama öncesi ve sulamadan sonraki durum arasında ciddi gelir artışları meydana gelmiş, bu artış il genelinde ve civar illerde doğrudan veya dolaylı olarak birçok sektöre yansımıştır. Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek, bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak, sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır. ’dedi.

1 Milyon 149 Bin 390 Dekar Arazide İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor…
Kars’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 3 adet sulama inşaatı devam ediyor. Proje ve Planlama Safhasındaki 17 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 1 Milyon 149 Bin 670 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır. Bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Kars zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır.’ dedi.

Kars’ımıza 2 Baraj, 1 Adet Sulama Gölet’i ve 4 Adet Hayvan İçmesuyu Gölet’i Kazandırdık.
Doğu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Kars’ımızda ziraatın daha da gelişmesi için son 18 yılda kente 65 adet Tesis ile 1.461.098.419 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Kars’da son 18 yılda 2 Baraj, 1 Adet Sulama Gölet’i ve ve 4 Adet Hayvan İçmesuyu Gölet’i inşa ettik” dedi.

İnşaatı Devam Eden 1 Adet Sulama Gölet’i ve 8 Adet Hayvan İçmesuyu Gölet’i ile 16 Bin 370 Dekar Arazi Daha Sulamaya Açılacaktır.
Diğer taraftan Karslı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Kars’ın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün

ilçelerimize yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 9 Gölet’in yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Kars’a Menba Kalitesinde İçmesuyu
Genel Müdür Yıldız, Diğer taraftan İnşaatı tamamlanan 4 adet içmesuyu tesisi ile 18 yılda tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile 144.000 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, yıllık 20,36 Milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz.

Kars’ta Taşkın Riskini Azaltıyoruz
Ayrıca; Kars İlinde taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 46 adet taşkın koruma tesisi ile 42 yerleşim yeri ve 85 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını ve 21 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir.

2 Adet Yeraltı Barajı Akifer Suni Besleme Planlama, Proje Çalışmaları Başladı.
Baraj ve Gölet Çalışmalarımızın yanında düşük maliyet ve daha az su kaybı sağlayacak olan Yeraltı Barajı (Akifer Suni Besleme) kapsamında Kars ilimizde 2 adet depolama tesisi Planlama çalışmalarımız devam etmektedir. ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.