Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Önemli Açıklamalar

Kars Güncel- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 17:20 sıralarında toplanan kabine toplantısında vatandaşların merakla beklediği koronavirüs kısıtlamaları, okulların açılma durumu, gıda fiyatlarında artış ve aşı çalışmaları hakkında gelişmeler değerlendirildi.

Bilim Kurulu'nun öneri ve değerlendirmeleri kapsamında gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamuoyuna önemli açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları şu şekilde; "Elazığ depremi sonrasında 8 bin konutun hak sahiplerine teslimini gerçekleştirdik, yaptığımız 20 bin konutunda teslim işlemlerini gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmiyor, geleceğin güçlü Türkiye'sini inşaa etmek üzere çalışıyoruz. 

Reformlar Hakkında
Dünya'nın ve Türkiye'nin değişim şartlarına göre yeni reformlar uygulamak amacımızdır. Geçmişte kendi vatandaşlarının asgari ihtiyaçlarını karşılayacak altyaıya sahip olmayan bir ülkenin ihtiyaçlarıyla bugn ki ülkenin ihtiyaçları aynı olabilirmi? Hayatın gerçeği olan değişim dışında kalan veya değişimi doğru itikamette yöndelrimeyen tplaumların yaşadıkları yıkımları yanıbaşımızda bizzat görüyoruz. Tüm dünyada köklü siyasi değişimler yaşanırken, Türkiye'nin durdupu yerde çakılıp kalması elbet düşünülemez. İnşallah bu defa küresel siyasi değişimin önünde giderek kendi hedeflerimize ulaşacağız. Reformlar ertelenemz olduğunu gördük. Hukuki ve ekonomik reformların hazırlığını başlatmıştık. Çalışmalar belirli bir seviyeye getirildi. Dünya ve ülkedeki gelişmeler görüşmeler yapılarak her kesimin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı. Bu taslaklar değerlendirilerek nihai aşamaya getirilecek. Çok yakında kapsamlı bir çalışmayı paylaşacağız.

Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışmasının vakti belkide gelmiştir. Öyle gizli yapılacak bir iş değil, milletin gözü önünde şeffaf  bir şekilde geliştirilmesi ortaya çıkan metninde milletin onayına sunulması gerekir. Önümüzdeki dönemde yeni bir çalışamaya başlayabiliriz.

Koronavirüs Salgını
Her alanda sorunlara yol açtı, en güçlü ekonomilerde küçülme yaşandı. Ekonomik küçülme işssizlik demektir, 2020 yılında çoğu genç ve kadınlardan 250 milyon iş kaybı yaşandı. Biz son 18 senedir toplumun refahını arttırack alanrara yatırım yapan ülkeyiz, bu süreçte karşılığını aldık. Türkiye salgında direnci kırılmayarak yeni frsatlar elde etti. Yaklaşık 650 bin emekliyi kapsayan en düşük emekli maaşı ödemesi bin liradan bin 500 liraya yükseldi. Sosyal destek kapsamında ki ailelere ilave ödeme yaptık. 80 yaş üstü vatandaşlarımızı yakın takibe aldık. Kısa çalışma ödeneği şartları kolaylaşıp, kapsamı genişletildi. Ücretsiz izne çıkartılanlar için nakdi ücret desteği verilmeye başlandı. 49 milyar lira sosyal destek kalkanı programı kapsamında hibe desteği yapıldı. Diğer rakamlarla 71 milyar liraya ulaştı bu desteklerimiz. 7,5 milyon vatandaş 108 milyon alacağı yapılandırmak üzere vergi dairelerine başvurdu.

Türk Lirası Değer Kazanıyor
Türk lirası dolara karşı %18, Euroya karşı %6 oranında değer kazanarak ii bir güçlenme elde etti. TL'de ki güçlenme altındaki gerilemeyle beraber vatandaşlar Türk Lirası'nı detseklemeye başladı. Son üç ayda 4 Milyar liraya yakın vatandaşlarımız piyasaya dolar sattı.

Gıda Enflansyonu
Gıda ürünlerindeki fark milletimizle beraber bizide rahatsız ediyor. 3-5 aç gözlü tüccarın milletimzie ekmeği aşını zehir etmesine izin veremeyiz. Hükümet olarak bu meseleyi tüm boyutlarıyla inceleyerek tedbir alacağız. Özellikle uluslara arası piyasalarda ayçiçek ve soyayla ilgili fiyat artışları yaşandı. Türkiye'de boş raf görüntülerinin ortaya çıkmasına müsade etmedik etmeyeceğiz. Tarımsal üretimin devamını sağladık. Tarımsal üretimde Cumhuriyet Dönemi rekorı kırıldı. Üretimin süremesini desteklerimizle devam ettireceğiz. Gıda fiyatlarındaki oynaklığın azalacağını düşünüyoruz. Gıdada piyasa gözetim ve denetimini uygulamaya devam edeceğiz. Erken uyarı sistemi kurarak hızlı ve etkin karar alma sistemi oluşturacağız.

İstihdam Konusunda
İstihdamın artması için özel sektöre çağrı yapıyorum, geli bu işi bir seferberliğe dönüştürelim. Kadın ve genç istihdamı için har türlü teklife açığız. En iyisi neyse yarınlarımız için bir an önce bunu hayata geçirelim. Ayağa kalkarsak hep birlikte ayağa kalkacağız. Düşük faizle yatırıma girilmesi mümkün, bu olduğu zaman istihdam üretim ve ihracaat olacaktır. Bunlar olduğu zaman biz dünya ile yarışır olacağız.

Kısıtlamalar Hakkında
Kabine tolantımızda tedbirler yanıden gözden geçirildi. Sahadaki aşı uygulaması öncelikler doğrultusunda sürüyor. Mutasyona uğrayan Covid-19 a rağmen bu salgının üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Dışardan aşı temini konusunda yerli aşı çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Mart ayından bu yana süren tedbirlerin ekonomik ve sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkileirini iyi biliyoruz. Bilim insalarımızın görüşleri ve milletin her kesiminden gelen seslere kulak veriyoruz. Ayrıntılı bir değerlendirme yaptık. Uzaktan eğitim konusunda köy okullarında 15 Şubat'ta eğitim öğretim başlayacak. Ancak okul açıldığı köyde vaka artışı yaşanırsa eğitime tekrar ara verilecek. 8-12 sınıflar ile ilkokul, özel eğitim kurumlarında 1 Mart'tan itibaren kademeli eğitime başlanması için hazırlıklara başlanacak. 1 Mart'tan itibaren il bazında eğitimin başlaması için çalışmalar sürdürülecek. Vaka sayılarının belli bir sayı altına düşmesiyle esnaflarımızın faaliyetlerini kademeli olarak normale dönmesi üzere çalışma programlarımızı yapıyoruz. Yaklaşık 11 aydır sabırla tedbirlere riayet eden milletimize şükranlarımızı sunuyorum.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.