GÜNDEM Haber Girişi : 22 Aralık 2021 17:41

Avukat Fırat Acay'ın Sosyal Medya Suçları Hakkında Kitabı Çıktı

Avukat Fırat Acay'ın Sosyal Medya Suçları Hakkında Kitabı Çıktı

Sosyal medya kullanımının artmasıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de siber zorbalık ve sosyal medya suçları yaygınlaştı. Sosyal medya aracılığıyla hakaret suçu ve suçun tespiti konularında açtığı davalarla adından söz ettiren Avukat Fırat Acay'ın kaleme aldığı kitap, sosyal medyada suç ve suçun tespiti konularını anlatan bir rehber niteliğindedir.

Kars Barosu avukatlarından Fırat Acay kaleme aldığı kitap hakkında yaptığı açıklamada; "İnsan haysiyeti Anayasa’nın ve Türk Ceza Kanunu’nun yanı sıra evrensel olarak da korunmaktadır. Günümüzde gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri sosyal medya kavramını ortaya koymuş olup, anılan mecra internet erişimine sahip her kesim, kültür ve eğitim düzeyinden insanı bir araya getirmektedir. Anonim isim ve hesapların da kullanımıyla sosyal medyada herkes her konuda yorum yapabilmektedir.

Bu durum, suç tanımına uyan tutum ve ifadelerin sosyal medyaya taşınmasına yol açmaktadır. Türk Ceza Kanunu’nda kayıtlı hakaret suçu sosyal medya aracılığıyla işlenebilmekte, hakaret suçunun mecrası değişmekte ve failler kendilerini kolaylıkla gizleyebilmektedir. Bu nedenle, çalışma halihazırda yoğun bir şekilde kullanılan ve insanların hayatlarının bir parçası haline gelen internet iletişimi ile sosyal medya platformları aracılığıyla işlenen hakaret suçlarını, karşılaşılan problemleri ve bu suçlara Türk Ceza Kanunu’nun getirdiği cezai yaptırımları ele almaktadır.

Hakaret suçuna ilişkin uygulamadaki sorunlar ile delil toplanmasındaki problemlere de çalışma kapsamında değinilmektedir. Ayrıca, sosyal medya üzerinden yapılan hakaret suçunun unsurları, alenilik unsurlarını taşıyıp taşımadığı, doğrudan paylaşım yapılmamakla beraber hakaret içerikli gönderinin beğenilmesi veya paylaşılmasındaki cezai sorumluluk ile sosyal medya hesaplarının anonim olarak kullanılmasının hakaret suçunun işlenmesine etkisi gibi hususlar da çalışmada değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verdi.

Kitap temini ve detaylı bilgi için tıklayınız.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.