SAĞLıK Haber Girişi : 06 Nisan 2018 23:54

1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN ULUSAL KANSER HAFTASI
“KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN”
Kars Güncel- Bilindiği gibi kanser, dünyada ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir sağlık problemidir. Kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması, tedavi ve teşhis olanaklarının giderek artması ve yapılacak taramalar ile erken teşhis imkanlarının olması kanserle mücadale için yapılan çalışmaları dahada önemli kılmaktadır. Kansere karşı alınacak önemlerde ve yapılacak savaşta temel ilke, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması ve hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda ülkemizde her yıl Nisan ayının ilk haftası “ 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası ” olarak belirlenmiştir. 
 
Bu nedenle Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır.
 
TARAMA YAPILACAK KANSERLER VE  YAŞ GRUPLARI
 
Kanser taraması; kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayenenin yapılmasıdır.   
       
Bu amaçla;
 
40-69 yaş grubundaki kadınlar meme kanseri (mamografi ile) ,
30-65 yaş grubundaki kadınlar serviks (rahim ağzı) kanseri taraması (HPV DNA –Smear testi)
50-70 yaş kadın ve erkekler kolorektal (kalın bağırsak) kanser taramaları (gaitada gizli kan)
 
İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Sağlıklı Hayat Merkezinde, yine Sağlıklı Hayat Merkezine bağlı KETEM, devlet hastanesi binasında ve Yenişehir Aile Sağlığı Merkezi binasında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) yukarıda yer alan kanser türleriyle ilgili ücretsiz tarama yapılmaktadır.
 
Ayrıca kolorektal (kalın bağırsak) kanser (50-70 yaş kadın ve erkek) ve rahim ağzı kanseri (30-65 yaş kadın) taraması için bağlı olduğunuz aile hekiminize başvurunuz. Bu taramalar aile hekimleri tarafından ücretsiz yapılmaktadır.
 
“KANSERDEN DEĞİL, GEÇ KALMAKTAN KORKUN”
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • karsli 01 Ocak 1970 02:00

    sağlikli yasam merkezine giden kanser olur.odalarin penceresi nede havalandirmasi var. calisanlarada yazik...spor aletleri cok ğuzel hava girmiyor salona..il saglik muduru hic gitmemis anlasilan