KARS Haber Girişi : 18 Şubat 2020 20:44

Vali Türker Öksüz Kaz Çiftliği'nde İncelemede Bulundu

Vali Türker Öksüz Kaz Çiftliği'nde İncelemede Bulundu
Kars Valisi Türker Öksüz, Kars'ta bir vatandaş tarafından hizmete sunulan kaz çiftliğinde incelemelerde bulundu.
Kars Güncel- Vali Türker Öksüz, Kars'ta faaliyet gösteren bin 200 anaç kaz kapasiteli kaz çiftliğini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İşletme sahibi Muhammed Gündoğdu'dan bilgi alan Vali Öksüz'e KAÜ Rektörü Prfo. Dr. Hüsnü Kapu, İl Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Düzgün eşlik etti.

Kars'ta dün gerçekleştirilen 3. Türkiye Kaz Yetiştiriciliği Çalıştayı'nda Vali Türker Öksüz; "İlimiz, ülkemizde yetiştiriciliği yapılan yaklaşık 1 milyon 150 bin adet kaz mevcudiyetinin yaklaşık 315 bin adet kaz varlığı ile ilk sırada yer almaktadır. Bunda en önemli etken ilimizin sahip olduğu 400 bin hektarlık mera alanı ve buna bağlı olarak üretim maliyetinin minimum seviyede olmasıdır. İlimizde kaz besiciliği yapan 50 civarında büyük işletmenin yanında yaklaşık 15 bin aile de geleneksel yöntemlerle kaz besiciliği yapmaktadır. Tarım ve orman bakanlığımızca damızlık kaz yetiştiriciliği için yüzde 75, ekonomik destek kapsamında yüzde 50 hibeli ve genç çiftçi projesi kapsamında da tamamı hibe olmak üzere kişi başı 30 bin TL destek sağlanmaktadır. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu olarak da en az 350 en fazla 3 bin kaz kapasitesine sahip yeni ve mevcut işletmelerden kapasite artırımı yapan işletmelere yüzde 40 ve kapasite artırımı yapmayan işletmelere ise yüzde 50 destek sağlanmaktadır.  Kaz yetiştiriciliği konusunda böylesine büyük bir potansiyel ve avantaja sahip olmamıza rağmen üretimde çoğunluğun geleneksel yöntemlerle, ticari kaygıdan uzak, hane ihtiyacına yönelik yapılmasından dolayı kaz yetiştiriciliğinden elde ettiğimiz ekonomik katma değerin arzu edilen seviyede olmadığını görmekteyiz. Bu durumu tersine çevirerek geleneksel üretimin yanında modern besi çiftlikleri ile birlikte kuluçkahane, kaz kesim tesisi ve buna bağlı olarak kaz işleme ve paketleme tesislerini hayata geçirip markalaşma ve pazarlama konularında gerekli çalışmalarımızı yaptığımız zaman kaz üreticiliği konusunda sahip olduğumuz bu potansiyeli ilimiz ekonomisine katma değer olarak kazandırmış olacağız. Bu amaçla valiliğimiz öncülüğünde modern üretimin yanında yerli kaz ırkının korunması adına geleneksel kaz üretiminin devam ettirilmesi, kaz üretiminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için kazların aşılanması ve yapılan üretimin işlenerek paketlenip ticari faaliyete konu olabilmesi adına modern kesimhanenin yapılması adına hazırladığımız projeleri hayata geçireceğiz. Yapılacak bu çalışmalarda nitelikli kazcılığı, ortak akılla, tecrübe paylaşımıyla, el birliğiyle, gönül birliğiyle, önce Türkiye'ye sonra da dünyaya tanıtmaya hep birlikte gayret sarf etmemiz gerekiyor. El ele vererek, şehrimize ait bütün değerleri teker teker zirveye hep birlikte taşıyacağımıza inanıyorum.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.