TÜRKİYE Haber Girişi : 23 Mart 2020 19:09

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Önemli Açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Önemli Açıklamalar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaklaşık 6 saat süren Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulunuyor.
Kars Güncel- Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı yaklaşık altı saatlik görüşme sonrasında sona erdi. 

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada  20 Bin 345 testin yapıldığını, 30 hastanın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini ve 1236 kişinin ise test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurmuştu.

Bakan Koca Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesinde yaptığı açıklamada; "Koronavirüse karşı verilen mücadelede sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Koronavirüsün dünyada görülmesi üzerinden 104 gün geçti ülkemizde ilk vaka 10 Mart'ta görüldü. Mücadelede çok ciddi deneyim kazandık. Kaybettiğimiz her hasta ileri yaşta ve başka hastalıkları da vardı. Büyüklerimizden sözlerimize kulak vermelerini istirham ediyorum, ailelerinizin size ihtiyacı var, evlatlarımızın vereceğiniz tavsiyelere ihtiyacı var bunları hastayken yapamazsınız. Sizde bu seferliğe mahsus bu öğüdü kabul edin ve zamanınızı riske atmayın. 

Mücadelemiz dünyadakilerden çokta farklı oldu ve gurur duyacağımız bir gerçek var. Gösterdiğimiz dayanışmanın dünyada örneği yok, devlet sorumluluk vermeden toplum bir çok gereği yerine getiriyor. Çalışan sağlık personellerimizin ek ödemelerinin tavan ücretleri %100 oranında olacak ve 32 Bin yeni personel alımları gerçekleştireceğiz. 

Maske İhtiyacı Konusunda
Hastanelerimizde eksik malzeme yoktur, ve salgın nedeniyle ülkemizde üretilen ürünlerin ihracatını durdurup hepsini ülkemiz için kullanma tedbiri aldık. Depolara baskın yaptık ve çoğu malzemenin depolarda stoklandığını gördük ve bugün itibariyle bu firmaları çağırarak günlük ne kadar üretim yapabileceklerini de ortaya çıkarıp yaklaşık 20 firma ile sözleşme yaptık. Anlaşma yapmayanlar hakkında el koyma işlemi bile yapılabilecek.

Son durum; Solunum cihazları konusunda yerli üretime başlıyoruz ve ihtiyaçlı diğer ülkelerede destek vereceğiz. Hızlı tarama Kiti devreye konulmuştu bu sabah Çin'den 50 bin hızlı tarama kiti geldi ve yaklaşık 1 milyona yakın içinde bağlantı kurduk. Aşı geliştirme çalışmalarında kurum ve kuruluşlarada destek veriyoruz. Altı üniversite ve bir merkeze çağrı yapıldı, önümüzdeki günlerde herhangi bir kısıtlamaya gitmeden bir destek sağlayacağımızı ve soruna yol açmadan karşılanacak.

Virüsle Mücadele Geniş Kapsamlı Bir Mücadele
Türkiye  diğer ülkelere nazaran sağ duyulu politika izledi ve hastalığın yayılmasını sağlayacak politikalardan kaçındı, biz başka bir ülke olmayacağız, biz mücadeleye hem aklını hem yüreğini koyan insanlarız. Bizim için can kutsaldır. 

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz, mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Tek tek yaptıklarımızı 83 milyon birlikte yapıyoruz. Mücadelemizin özü bu tek tek hep birlikte yapıyoruz. 

Sokağa Çıkma Yasağı, İyileşen Vakalar 
İyileşen vaka sayısı oldukça fazla bugün sabah itibariyle Çin'de kullandıkları özel bir ilaçla sonuç aldıkları iddiaları olan ilaçla ilgilide bu sabah yeterli miktarda Çin'den getirmiş olduk. Çin Hükümeti ile birlikte bu mücadeleyi nasıl verdikleri konusunda bilim insanlarıyla önümüzdeki günlerde bir  prensipte anlaşıldı. Getirilen ilaç yoğun bakımdaki hastalarda kullanılmaya başlandı ve sonuçlarını görmüş olacağız.

Devletin sokağa çıkma yasağını ilan etmesin herkes kendi kendine ilan etsin
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.