YAŞAM Haber Girişi : 19 Şubat 2020 21:01

Karslılar Dikkat İtfaiye Müdürlüğü Uyarıyor

Karslılar Dikkat İtfaiye Müdürlüğü Uyarıyor
Kars Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü vatandaşların özellikle mevsim dolayısıyla baca temizliği konusunda dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunuldu.

Kars Güncel-Kars Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; Kars'ta kış mevsimi sebebi ile vatandaşlara baca temizliğine dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. İtfaiye Müdürü Cemil Acay müracaat edilmesi durumunda İtfaiye ekiplerinin baca temizliği konusunda vatandaşlara talepleri doğrultusunda yardımcı olunduğunu belirtti.

Kars İtfaiyesi, kış mevsimi ile rutin uyarısını yaptı. Meydana gelen yangınların yaklaşık yüzde 20'sinin temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını belirten İtfaiye yetkilileri, zehirlenmelere ve ölümlere yol açabileceğinden dolayı baca temizliği konusunda gerekli önlemlerin alınması için vatandaşları bilgilendirdi.

Bacaların belirli periyotlarla kontrol edilerek temizlenmesinin yangın ve zehirlenme risklerini azaltacağının vurgulandığı açıklamada; baca temizleme ücreti yatırılarak alınan makbuzla İtfaiye Müdürlüğüne müracaat edilmesi halinde baca temizliğinin ekipler tarafından yapılabileceği ve konu ile ilgili her türlü bilgi ve desteğin Kars İtfaiyesinden veya ALO 110 numaralı hattan alınabileceği de yer aldı. Ayrıca; ahşap, eski ve bitişik nizam yapıların bulunduğu mahallelerde İtfaiye araçlarının girmesi gereken yol ve sokaklara gelişi güzel araç park etmemesi, yüksek katlı binaların ise yangın merdivenlerinin çıkış kapılarının açık tutulması ve alanın atıl eşya ile doldurulmaması hususunda vatandaşlardan bilinçli olmaları istendi. 

Vatandaşların dikkat etmeleri gereken diğer hususlar ise şöyle sıralandı: 

-    Sıvasız, hatalı inşa edilmiş bacaları kullanmayınız,

-   Kazan bacalarını müstakil olarak kullanınız, başka bir ısıtma aracı bacası bağlanmasına izin vermeyiniz,

-    Sobadan sıçrayabilecek kıvılcım tehlikesine karşı önlem alınız,

-    Tüp gazlarınızı ve doğalgaz yakılan ocak ve sobalarınızı sızıntılara karşı sık sık kontrol ediniz,

-    Mutlaka TSE belgeli sobalar kullanınız,

-    Sobanızı duvardan/bacadan en az 1 metre, en fazla 1,5 metre uzağa kurunuz,

-    Sobaları; kömür altta, odun, tahta vb. tutuşturucu malzemeler kömürün üstünde olacak şekilde yakınız,

-     Soba borusunu baca içine 10 cm’den fazla sokmayınız,

-     Soba kurarken ikiden fazla dirsek kullanınız,

-     Soba bacalarını çatıdan en az bir metre yükseklikte ayarlayınız,

-     Soba bacalarını temizletiniz ve tıkalı olup-olmadığı mutlaka kontrol ediniz.

-     Sobalara çok fazla kömür atmayınız,

-     Odun ve kömürün dışında naylon, plastik, paçavra vs. yakmayınız,

-    Yatmadan önce kömürlü sobaların arka kısmındaki kelebeği kapatmayınız ve yatmadan önce söndürünüz.

Kars Belediyesi İtfaiye Müdürü Cemil Acay vatandaşlardan, doğalgaz kombileri ve şofbenlerinin temizliği hakkında başvurular aldıklarını, bu konuda itfaiye müdürlüğünün yetkili olmadığını, vatandaşların bununla ilgili olarak yetkili servislere başvurması gerektiğine de dikkat çekti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.