YAŞAM Haber Girişi : 12 Ekim 2019 15:24

Karslı Yazar İsa Yılmaz'ın Kars Romanları Üniversitelerde

Karslı Yazar İsa Yılmaz'ın Kars Romanları Üniversitelerde
Karslı Yazar İsa Yılmaz'ın Kars'ta geçen iki romanı üniversite ders kitaplarına girdi.
Kars Güncel-Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Nusret Yılmaz, Türk Romanında Doğu Anadolu adında kapsamlı bir akademik kitaba imza attı. Dr. Nusret Yılmaz, Türk romanında Doğu Anadolu bölgesinin tarihini ve kültürel yapısını irdelediği akademik çalışmasında, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Kemal Tahir gibi usta yazarların yanı sıra, Karslı genç Yazar İsa Yılmaz'ın Türkler ve Ermenilerin, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşadığı çatışmaları konu aldığı Cennet ve Cehennem Kadar Uzak ve Kars'ta Bir Ermeni Cesedi adındaki iki romanına da yer verdi.

Konuya ilişkin konuşan Yazar İsa Yılmaz, "Bir Karslı olarak şehrimi ve doğduğum toprakların tarihini en doğru şekilde tanıtmaktan, anlatmaktan onur duyuyorum. Bilindiği gibi Orhan Pamuk'un Kar romanında bu topraklarda Ermenilere ait izlerin daha fazla olduğu anlatılıyordu. Oysa bu toprakların gerçek sahibi 1071'den beri Türklerdir. Öte yandan bir çoklarının görmezden geldiği ve bir çoklarının unuttuğu büyük bir mücadele verildi Kars'ta. Daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bu topraklarda Kars Cumhuriyeti kurulmuştu. Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında Kars'a gelmesi boşuna değildir. Başka bir nokta ise, Kars'ı her ne kadar Kazım Karabekir Paşa, Halit Paşa gibi büyük komutanlar alsa da, bu mücadelenin içinde benim dedem Aşur da vardı. Tarih gizli kahramanları yazmaz belki, ama biz edebiyatçılar onların unutulmasına izin vermeyiz." dedi.

Usta yazarlarla aynı bilimsel çalışmada yer almaktan mutlu olduğunu belirten Yılmaz,"Nusret hocamız 600 küsür sayfalık dev bir çalışmaya imza atmış. Doğu Anadolu'nun üniversite öğrencileri gibi genç kuşaklara anlatılması, gerçek tarihin ve kültürün bilinmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple kendisine şükranlarımı sunuyorum." 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.