YAŞAM Haber Girişi : 03 Ekim 2019 14:00

Çıldır Gölüne 350 Bin Yavru Sarı Sazan Balığı Bırakıldı

Çıldır Gölüne 350 Bin Yavru Sarı Sazan Balığı Bırakıldı
Kars DSİ tarafından Çıldır Gölü'ne 2019 yılı Balıklandırma Programı kapsamında 350 Bin adet yavru sarı sazan balığı bırakıldı.

Kars Güncel- DSİ 24. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; "Ardahan Valiliğimizin talebi doğrultusunda, DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından DSİ Genel Müdürlüğümüz nezdinde yapılan girişim neticesinde, 2019 yılı Balıklandırma Programı kapsamında DSİ Samsun 7. Bölge Müdürlüğümüze ait Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu tarafından üretilen pullu sazan balığı yavrularından 350.000 adedi getirilerek 02.10.2019 tarihinde saat 10.00 ‘da Bölge Müdürümüz Mahmut Dündar, Çıldır Belediye Başkanımız Yakup Azizoğlu, vatandaşlar ve DSİ personellerinin katılımı ile Çıldır Gölü’ne bırakılmıştır. Hayırlı ve bereketli olsun.

DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından alınan tedbirler neticesinde Çıldır Gölü su seviyesi son yılların en üst seviyesine çıkarıldı.

DSİ 24. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında, Kars ve Ardahan il sınırları içinde yer alan bölgenin en önemli turizm değeri ve doğal gölü olan Çıldır Gölü etrafında bulunan sazlık alanların korunması suretiyle yörede Sarı Sazan olarak tarif edilen balık türünün korunması, yaşamaları ve üremelerine imkan sağlanması önem arz etmektedir.

Çıldır Gölünde yaşayan balık türünün üreme ve yaşam döngüsünün sürekliliğini sağlamakta önem arz eden sazlık alanların özellikle söz konusu balıkların üreme ve göle dönüş periyodunu oluşturan aylarda, göl su seviyesinin bu sazlık alana giriş ve çıkışlara izin verecek seviyenin altına düşürülmemesi önem arz etmektedir. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklık, sulama suyu ihtiyacındaki artış, enerji üretimi ve Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu hattı çalışmaları nedeniyle gölü besleyen Doğu Derivasyon Kanalının tahrip edilerek akışın engellenmesi neticesinde, Çıldır Gölü su kotunu belirtilen seviyede muhafaza etmek mümkün olamamıştır.

DSİ 24. Bölge Müdürlüğümüz tarafından alınan tedbirler sayesinde 2019 yılı Mayıs-Ağustos döneminde göl su kotu gelen akımlara bağlı istenen 1961,50 kotuna kadar yükseltilmiştir. Böylece balıkların üreme alanına giriş ve çıkışları, üreme döneminde sağlanmıştır. Alınan bu tedbirler sayesinde göldeki sarı sazan balığı miktarının artacağı öngörülmektedir.

Söz konusu balık üreme alanı olan sazlık alanın çevresinin, alınan kararlar çerçevesinde, dışarıdan bu balık üreme alanına büyükbaş hayvan ve insan geçişlerinin ve müdahalesinin engellenmesi ve alanın muhafazası için, beton direkli tel kafes sistemi ile çevrilmesi uygun olacaktır.

Bölgemizin ve yörenin yanı sıra ülkemizin her yöresinden çok sayıda ziyaretçinin akın ettiği, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan, tarihi, doğal ve turizm ile Sarı Sazan Balığının ana vatanı olan ve en leziz şeklini burada bulabileceğiniz Çıldır Gölü’nü, geleceğe tüm güzellikleri ve özellikleriyle taşımak herkesin ortak çaba ve gayreti ile mümkün olabilecektir."denildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.